Loading...

Μεσογειακή δίαιτα

Τι είναι;

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες ( δημητριακά , λαχανικά, όσπρια και φρούτα) , καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ( ελαιόλαδο) και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Υψηλή αναλογία σε μονοακόρεσρα προς κορεσμένα λιπαρά οξέα
2. Μέτρια κατανάλωση  κόκκινου κρασιού
3. Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
4. Υψηλή κατανάλωση δημητριακών και ψωμιού
5.Υψηλή κατανάλωση φρούτων
6. Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
7.Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων  κρέατος
8.Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών

Περισσότερα

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ωμέγα-3, μέταλλα, βιταμίνες και, το σημαντικότερο, είναι φτωχή σε λίπη, άλευρα και βιομηχανικά σάκχαρα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η μεσογειακή διατροφή είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις ηλικιακές ομάδες κυρίως όμως είναι ευεργητική σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά , υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τι περιλαμβάνει;

Το διαιτολόγιό μας περιλαμβάνει  αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης καθώς και μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά και φυσικά ελαιόλαδο αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον , περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από όσπρια αλλά και καθημερινά προτείνουμε και την κατανάλωση λίγων ξηρών καρπών αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ψάρι , τα θαλασσινά , τα αβγά και το άπαχο κρέας καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση , με το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη να καταναλώνονται σε μηνιαία βάση.

Επιπλέον  η προσθήκη λιπαρών οξέων στο διαιτολόγιό μας όπως σολομός, σαρδέλες , ελιές και καρύδια ,μπορούν να βελτιώσουν τις προβληματικές περιοχές.