Loading...

Διατροφή για δυσανεξία στη γλουτένη

Τι είναι;

Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Προκαλείται από αντίδραση στη γλοιαδίνη , μια προλαμίνη ( πρωτεΐνη γλουτένη) που βρίσκεται στο σιτάρι καθώς και παρόμοιες πρωτεΐνες.

Περισσότερα

Πρωτεΐνες  που υπάρχουν στις καλλιέργειες της οικογένειας δημητριακών Triticeae ( το οποίο περιλαμβάνει και άλλα δημητριακά όπως κριθάρι ,σίκαλη , βρώμη κ.α).Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια ,αδυναμία ανάπτυξης ( σε παιδιά) και κόπωση.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί επίσημα με κοιλιοκάκη. Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί και σε παιδιά και σε ενήλικους.

Τι περιλαμβάνει;

Το διαιτολόγιό μας περιλαμβάνει ολικό αποκλεισμό των προϊόντων που περιέχουν γλουτένη. Για να αντικαταστήσουμε τα σιτηρά χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη για  να μην στερηθεί ο ασθενής τις βασικές κατηγορίες τροφίμων.

Το διαιτολόγιο περιέχει τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας , σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D, φολικό οξύ  και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Τρόφιμα με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι  ο σολομός , η σαρδέλα , ο λιναρόσπορος,  τα αυγά ,  τα γαλακτοκομικά  , τα όσπρια και τα λαχανικά.