ΥΛΙΚΑ
– ½ κούπα ελαιόλαδο
– 1½ κούπες (περίπου) αλεύρι ντίνκελ
– 3 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη (και λίγη για το πασπάλισμα)
– 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
– 1 αυγό
-2 κουτ. σούπας κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε λεκανίτσα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη μαύρη ζάχαρη και με τον αυγοδάρτη προσπαθούμε όσο γίνεται να τη λιώσουμε (δεν θα λιώσει εντελώς αλλά αυτό δεν μας πειράζει τόσο). Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα και ανακατεύουμε. Κατόπιν, ρίχνουμε το αυγό, χτυπημένο, ανακατεύουμε πάλι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια. Όταν πλέον έχει δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη για μπισκότα την αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη να σταθεί.
- Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ½ εκατοστού. Με μικρό φλιτζανάκι του καφέ, κόβουμε τα μπισκότα και τα τοποθετούμε σε στρωμένη –με λαδόκολλα- λαμαρίνα, πασπαλίζοντας τα με λίγη μαύρη ζάχαρη. Τέλος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, πάνω- κάτω, στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στην μπισκοτιέρα μας. Εννοείται ότι μπορείτε να προσθέσετε και άρωμα βανίλιας. Εγώ δεν έβαλα γιατί το απαγορεύει η διατροφή μου. Καλή επιτυχία!
Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 22 μπισκότα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Το αλεύρι ντίνκελ, γερμανικής καταγωγής, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και διατίθεται τόσο λευκό όσο και σκούρο, ολικής άλεσης. Σε αντίθεση με το ζέας, ταιριάζει περισσότερο σε γλυκές λιχουδιές, όπως η αλλιώτικη, υγιεινή μας πάστα Φλώρα. Το λευκό ντίνκελ μας αρέσει περισσότερο σε κουλουράκια ενώ το σκούρο δείχνει να ταιριάζει καλύτερα με ψωμί, κριτσίνια, κέικ -ειδικά τα φτιαγμένα με ελαιόλαδο- και με άλλα νηστίσιμα μαγειρέματα.