Παραδόξως,τα παραδοσιακά γιατροσόφια που χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος , όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη , άντεξαν στο χρόνο και είναι μάλιστα αποδεκτά από τους επιστήμονες. Ένας από τους πιο ειδικευμένους σε αυτές παθήσεις ιατρούς είναι ο καθηγητής του UCLA Irwin Ziment. Ο Dr. Ziment , μελετώντας τα πρώτα μόλις δείγματα της ιατρικής βιβλιογραφίας, διαπίστωσε ότι οι τροφές που χρησιμοποιούνταν για αιώνες για την καταπολέμηση ασθενειών του αναπνευστικού παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα. Διαθέτουν κοινή δράση: αραιώνουν τις εκκρίσεις των πνευμόνων και βοηθούν στην ομαλή αποβολή τους με το βήχα ώστε να μη δημιουργείται απόφραξη των αναπνευστικών οδών. Τέτοιες τροφές και φάρμακα ονομάζονται « βλενολυτικοί» παράγοντες και περιλαμβάνουν τα αποχρεμπτικά και τα αποσυμφορητικά. Στον κατάλογο των τροφών αυτών που καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού είναι:
- Οι καυτερές τροφές: Συγκεκριμένα οι κόκκινες πιπεριές δίνουν την καυτερή αίσθηση στο στόμα, μέσω μια ουσίας την καπσαϊκίνη , η οποία περιέχεται στο 75% των κοινών φαρμακευτικών διαλυμάτων σε μορφή σιροπιού καθώς και σε δισκία για το κοινό κρυολόγημα.
- Η κοτόσουπα: Το κοτόπουλο , όπως οι περισσότερες πρωτεϊνούχες τροφές, περιέχει ένα φυσικό αμινοξύ, που ονομάζεται κυστείνη , το οποίο εκλύεται κατά το βρασμό οπότε εμπεριέχεται στο ζωμό του. Η χημική σύσταση της κυστείνης παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με το φαρμακευτικό σκεύασμα ακετυλκυστείνη, το οποίο συνταγογραφούν συνήθως οι γιατροί σε ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.
- Το σκόρδο: Με τα πρώτα συμπτώματα του πονόλαιμου καταναλώστε λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι. Ο Dr North διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα του σκόρδου εξουδετέρωσε σε ποσοστό σχεδόν 100% ένα ρινοϊό που προσβάλει τον άνθρωπο με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος καθώς και τον ιό της παραγρίπης-3 , μιας άλλης ίωσης του αναπνευστικού.
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C : Ο Dr. Schwartz ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν τροφές που περιείχαν 300 mg βιταμίνης C ημερησίως εμφάνιζαν 30 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα σε σχέση με εκείνους που προσλάμβαναν καθημερινά μόνο το 1/3 αυτής της ποσότητας , δηλαδή στα 100 mg . Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C διότι ο οργανισμός τους σπαταλά τόσο πολύ αντιοξειδωτική βιταμίνη , που χρειάζεται 3,5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με των μη καπνιστών.
- Το γιαούρτι: Το γιαούρτι που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες τονώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού