Συστατικά:
4 καλαμαράκια, συνολικού βάρους 900 γρ περίπου
4-8 μακρόστενα κομμάτια τυρί φέτα, ένα δάχτυλο περίπου μακριά
90 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3-4 φύλλα φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, χωρίς όμως να τ’ ανοίξουμε στη μέση.
- Τα πλένουμε προσεκτικά, μέσα κι έξω, κι αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια μαζί με τα πλοκάμια τους σ’ ένα ρηχό πιάτο, σε μία μόνο στρώση, και τοποθετούμε ανάμεσα τα κομμάτια του τυριού.
- Για να φτιάξουμε τη μαρινάρα, ρίχνουμε σ’ ένα μπολ το λάδι, το σκόρδο και τη μαντζουράνα, τα χτυπάμε όλα μαζί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε τα καλαμάρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, γυρίζοντας μία φορά.
- Βάζουμε σε κάθε καλαμάρι 1-2 κομμάτια τυρί και μερικά κομματάκια από τα φύλλα της μαντζουράνας και τοποθετούμε τα καλαμάρια σε μια σχάρα που την έχουμε αλείψει με λάδι, ή σ’ ένα δίσκο. Περνάμε τα πλοκάμια σε σουβλάκια.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα.
- Ψήνουμε τα γεμιστά καλαμάρια για 6 περίπου λεπτά και μετά γυρίζουμε προσεκτικά.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-2 λεπτά ακόμα και μετά ψήνουμε και τα σουβλάκια με τα πλοκάμια για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να καψαλιστούν ελαφρά.
Σερβίρουμε γαρνίροντας γύρω γύρω με τις φέτες λεμονιού, για όποιον θέλει να προσθέσει λεμόνι.