Μερίδες Συνταγής: 2
Υλικά:
4 μανιτάρια πορτομπέλο
1½ κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο τριπλοπερασμένο
λίγο τριμμένο σκόρδο
2 φύλλα μαρουλιού
3 μέτρια κρεμμύδια
1 κ.γ. βούτυρο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
αλάτι και πιπέρι
100 ml κέτσαπ
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε απαλά τα μανιτάρια και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, λαδώνοντας ελαφρά και με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω. Στους 180 βαθμούς τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 15 λεπτά . Βγάζουμε τα μανιτάρια από το φούρνο και αφαιρούμε τα υγρά που έχουν βγάλει, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγη σκόνη σκόρδου και τα βάζουμε πίσω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 μπαλάκια και στη συνέχεια πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Τους βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι μόνο όταν είναι έτοιμα πλασμένα. Ψήνουμε καλά σε αντικολλητικό τηγάνι τα μπιφτέκια πρώτα σε υψηλή και μετά σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά και από τις 2 πλευρές ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (όχι ψιλοκομμένα), τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε υψηλή φωτιά για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το μπαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμέλωσουν τα κρεμμύδια ανακατεύοντας περιοδικά.
Κατασκευάζουμε τα μπέργκερ βάζοντας 1 μπιφτέκια, 1 φύλλο μαρούλι, 1 κουταλιά σούπας καραμελωμένα κρεμμύδια και 1 κουταλιά σούπας κέτσαπ στο καθένα.
Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:
Ενέργεια: 317 kcal
Υδατάνθρακες: 12 γρ.
Πρωτεΐνη: 40 γρ.