Υλικά:
- 150 γρ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
- 4 αυγά θερμ. δωμ.
- 15 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1 μπαστούνι βανίλια (ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια)
- 1/3 φλ. χαρουπάλευρο
- 1/3 φλ. κακάο
- 1/3 φλ. καρύδα (νιφάδες ινδοκάρυδο)
- 1 φλ. ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους αλεσμένους
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 πρέζες σόδα μαγειρική
- 100 γρ. σοκολάτα με στέβια (ψιλοκομμένη)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι τετράγωνο 20×20 εκατοστά, ιδανικό για brownies.
- Αλέθουμε τους ηλιόσπορους σε σκόνη, στο μπλέντερ.
- Κοσκινίζουμε το κακάο με το χαρουπάλευρο σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την καρύδα, τον αλεσμένο ηλιόσπορο, το αλάτι και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να αναμειχθούν καλά.
- Στο μπλέντερ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο με τα αυγά και την βανίλια. Τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Με το μπλέντερ σε λειτουργία, ρίχνουμε λίγους λίγους τους χουρμάδες και πολτοποιούμε, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
- Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και με μαλακή σπάτουλα, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε να μπει στο μίγμα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο έτοιμο ταψάκι.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40′ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
- Προαιρετικά περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.