Συστατικά:
- 500 γρ. μαγειρεμένων ρεβιθιών (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που πωλούνται σε κονσέρβα και είναι ήδη μαγειρεμένα ή να τα μαγειρέψετε εσείς χωρίς αλάτι).
- 2 φλιτζάνια μαύρη κουβερτούρα, χωρίς ζάχαρη ή γάλα ή την ανάλογη ποσότητα αγνό κακάο σε σκόνη
- 4 αβγά
- 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας στέβια σε υγρή μορφή (με φυσική γεύση και διάφανο χρώμα) ή 100 γρ. μέλι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 χούφτες καθαρισμένους και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
- Προαιρετικά: κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ, αιθέριο έλαιο βανίλιας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε κουβερτούρα, πρέπει να τη λιώσουμε σε μπεν-μαρί
- Χτυπάμε τα αβγά και έπειτα προσθέτουμε τα ρεβίθια. Πρέπει να χτυπήσουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουν ομοιογενή υφή. Αν έχουμε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, θα το πετύχουμε πιο γρήγορα.
- Προσθέτουμε το γλυκαντικό της επιλογής μας και τη μαγειρική σόδα.
- Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα ή το κακάο και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να το αρωματίσουμε με κάποιο μπαχαρικό για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο τη γεύση των ρεβιθιών, που θα εξαφανιστεί χάρη στη σοκολάτα, ή για να δώσουμε μια προσωπική πινελιά , για διαφορετική γεύση κάθε φορά που φτιάχνουμε το κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε: κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ αιθέριο έλαιο βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ετοιμάστε τη φόρμα για το κέικ. Λαδώστε και αλευρώστε την ελαφρά για να μην κολλάει.
- Βάλτε το κέικ στο φούρνο και ψήστε το για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα.